Hvis du har problemer med at læse nyhedsbrevet kan du læse det på ba.dk her.

Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening - logo BA Nyhedsbrev  Januar 2023
Fra NemID til MitID

Frem mod sommeren 2023 skal alle virksomheder skifte fra brug af NemID til MitID Erhverv.

Der har været en række problemer for de Brugsforeningerne, som allerede før nytår har forsøgt at skifte deres digitale signatur, da Digitaliseringsstyrelsen ikke sidestillede en uddeler med en administrerende direktør og derfor ikke ville gennemføre oprettelsen MitID uden en formandsgodkendelse.

Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening har nu været i kontrakt med Digitaliseringsstyrelsen, og instruksen til medarbejderne på Mit ID er blevet ændret, så man som uddeler fremover bliver acceptereret som ledelsesrepræsentant, og derfor uden problemer skulle kunne oprette den nye MitID Erhverv.

Hvis du stadig oplever at blive afvist, må du meget gerne kontakte BA. 

Nye krav til ledelsens kønsmæssige sammensætning

Den 1. januar 2023 trådte der nye regler i kraft om krav til måltal og politikker for det underrepræsenterede køn i bestyrelser og ledelsen.

Reglerne skal være med til at sikre en mere ligelig fordeling af mænd og kvinder i bestyrelser og ledelse.

Reglerne gælder for store danske virksomhederne. Ved det menes virksomheder, som bl.a. aflægger regnskab efter reglerne i regnskabsklasse C. Det er virksomheder, som overskrider to af følgende kriterier på hinanden to følgende år:

  • En balancesum på 156 mio. kr.,
  • en netto omsætning på 313 mio. kr., og
  • et gennemsnitligt antal heltidsbeskæftigede i løbet af året på 250.

Størrelsesgrænserne følger regnskabslovens § 7.

Måltal
Virksomheder skal fremadrettet opsætte to måltal for det underrepræsenterede køn, måltal for bestyrelsen og et for de øvrige ledelseslag (direktionen og niveauet umiddelbart under).

  • Bestyrelsen er den generalforsamlingsvalgte bestyrelse. Det betyder, at medarbejderrepræsentanter ikke skal tælles med i måltallet.
  • Første ledelsesniveau vil sædvanligvis omfatte direktionen og de personer, som organisatorisk er på sammen niveau som direktionen.
  • Det andet ledelsesniveau omfatter personer med personaleansvar, som refererer direkte til direktionen.

På nuværende tidspunkt betragtes en ligelig fordeling af køn i ledelse som 40/60. Det vil sige, at der skal fastsættes måltal frem til, virksomheden når dette mål.

Første afrapportering skal være i årsrapporten for 2023. Det betyder, at måltallene skal fastsættes på årets første bestyrelsesmøde for de omfattede virksomheder.

For virksomheder, som er store nok til at være omfatter af ordningen, skal ledelsesberetningen fremadrettet indeholder følgende:

  • Oversigt over antal medlemmer af bestyrelsen og den procentdel, som det underrepræsenterede køn udgør heraf.
  • Det samlede antal personer på virksomhedens øvrige ledelsesniveauer og den procentdel, som det underrepræsenterede køn udgør heraf.
  • Oplysninger skal fremgå for de 4 foregående regnskabsår.

Hvis virksomheden ikke lever op til en ligelig fordeling af køn og har mere end 50 ansatte, skal der ligeledes gives følgende oplysninger:

  • Virksomhedens måltal i procent for andelen af det underrepræsenterede køn i det øverste ledelsesorgan herunder årstallet for, hvornår måltallet forventes opfyldt.
  • Virksomhedens måltal i procent for det underrepræsenterede køn på virksomhedens øvrige ledelsesniveauer herunder årstallet for, hvornår måltallet forventes opfyldt.
  • Oplysninger skal fremgå for de 4 foregående regnskabsår.

Virksomheder, der har en ligelig fordeling af mænd og kvinder i det øverste ledelsesorgan, dvs. en kønsmæssig fordeling 40/60 pct., er undtaget fra denne forpligtelse til at fastsætte måltal, da der ikke er et underrepræsenteret køn.

Politikker
Ud over fastsættelsen af måltal, skal der ligeledes udarbejdes en politik for at øge andelen af det underrepræsenterede køn i virksomhedens øvrige ledelsesniveauer generelt.

Hensigten med at udarbejde en politik er, at virksomhederne også skal arbejde hen imod at opnå en mere kønsmæssig ligelig fordeling på de øvrige ledelsesniveauer.

En politik er virksomhedens nedskrevne retningslinjer for, hvordan virksomheden fremmer det underrepræsenterede køns ledelsesmuligheder. Det kan fx være personalepolitikker, der fremmer begge køns karrieremuligheder, ansættelsesprocedurer, der bidrager til at synliggøre kvindelige ledertalenter, karriereudviklingsplaner, mentorordninger, karriereudvikling gennem deltagelse i relevante netværk mv.

Hvis du vil læse mere om de nye regler, kan du finde Erhvervsstyrelsens vejledning her.

Betaling af tillæg for arbejde på særlige tidspunkter

BA får i øjeblikket mange henvendelser fra Brugsforeninger om ansatte på overenskomsterne med HK og ret til tillæg for arbejde på særlige tidspunkter, herunder: 

  • hvornår medarbejderne har krav på tillæg for arbejde på særlige tidspunkter,
  • og i bekræftende fald, hvor meget der skal betales i tillæg for arbejde på særlige tidspunkter.

Tillæg for arbejde på særlige tidspunkter for salgsassistenter ansat på over 8 timer om ugen:

Tillæg for at arbejde på særlige tidspunkter:

Hverdage 18.00 - 23.00                                     28,99 kr.

Hverdage 23.00 - 06.00                                     38,50 kr.

Lørdag 15.00 - 24.00                                         49,13 kr.

Søn- og helligdage 00.00 - 24.00                      59,29 kr.

Tillæg for arbejde på særlige tidspunkter for salgsassistenter ansat på 8 timer eller derunder om ugen.

Tillæg for at arbejde på særlige tidspunkter:

Hverdage 18.00 - 23.00                                     14,49 kr.

Hverdage 23.00 - 06.00                                     19,25 kr.

Lørdag 15.00 - 24.00                                          24,56 kr.

Søn- og helligdage 00.00 - 24.00                       29,64 kr.

OBS: Hvis medarbejderens planlagte arbejdstid over en 12 ugers periode overstiger 96 timer (altså over 8 timer i snit), skal der udbetales hele satser for samtlige tillægsbelagte timer – dvs. det dobbelte af satserne angivet ovenfor. Hvis den præsterede arbejdstid i enkelte tilfælde ved frivillig bytning af vagter eller ekstraordinær sygdom overstiger 104 timer over en 12 ugers periode, udbetales også hele satser for samtlige tillægsbelagte timer.

Derfor råder BA Brugsforeningerne til at tjekke, om medarbejdere over 18 år i gennemsnit arbejder mere end 8 timer om ugen, selvom medarbejderne i ansættelseskontrakterne er ansat på 8 timer eller derunder. Hvis det er tilfældet, kan det nemlig godt svare sig at ændre ansættelseskontrakterne til en ugentlig arbejdstid over 8 timer, f.eks. 8,2 timer, da RAP ikke automatisk udbetaler hele tillæg, hvis medarbejderne i ansættelseskontrakterne er ansat på 8 timer eller derunder og arbejder mere.

Tillæg for arbejde på særlige tidspunkter for unge under 18 år

Tillæg for at arbejde på særlige tidspunkter:

Hverdage 18.00 - 23.00                                     14,49 kr.

Hverdage 23.00 - 06.00                                     19,25 kr.

Lørdag 15.00 - 24.00                                          24,56 kr.

Søn- og helligdage 00.00 - 24.00                       29,64 kr.

Tillæg for arbejde på særlige tidspunkter ydes ikke ved overarbejde og fridage, men under sygdom, ferie og gravidite, i det omfang den tillægsbelagte tid indgår i den faste arbejdsplan.

Betalingen af tillægget beregnes pr. påbegyndte halve time.

Husk at overholde fristerne for at planlægge medarbejdernes ferie

Husk, at du som uddeler er forpligtet til at planlægge medarbejdernes ferietidspunkt. Ferietidspunktet fastsættes af Brugsforeningen under hensyntagen til Brugsforeningens tarv, men du skal så vidt muligt imødekomme medarbejderens ønsker.

Brugsforeningen skal senest 1. februar indhente oplysninger om, på hvilket tidspunkt medarbejderne ønsker at holde 3 ugers sommerferie (den såkaldte hovedferie), f.eks. ved fremlæggelse af ferielister.

Hvis der ikke inden 1. marts er gjort indsigelser mod ferielisten, betragtes den som godkendt.

Meddelelse om ferietidspunkterne gives så tidligt som muligt, dog for de 3 ugers sommerferie (hovedferien) senest 3 måneder før og for restferien 1 måned før ferien påbegyndes.

OBS: Hvis du som uddeler ikke tager ansvar for at planlægge medarbejdernes ferie og gør det muligt for medarbejderne at holde ferie, så vil medarbejderne have ret til at få overført ferien eller få kompensation for ferien.

Nyt feriehus til udlejning i Skallerup Seaside

Som tidligere meddelt i Nyhedsbrev af 4. november 2022 har BA/Den Frie Feriefond langtidslejet et feriehus i Skallerup Seaside Resort, som nu også kan lejes af alle bestyrelsesmedlemmer i de Selvstændige Brugsforeninger.

Dette fantastiske hus ligger ca. 300 meter fra stranden, og der er ca. 300 m op til feriecenteret Skallerup Seaside Resort.Derer vandland, svømmehal med spa, sauna, dampbad, legeland og aktivitetsværksted. I Skallerup møder du en enestående kombination af rå natur, rolige rammer og attraktive aktiviteter 365 dage om året.

Huset er indrettet med spisestue til 8 personer, stor stue, og sengepladserne er fordelt med 2 værelser med dobbeltsenge, og et værelse med 4 enkeltsenge, hvoraf den ene slås ned fra væggen. Der er et badeværelse med spa, brus og sauna samt et gæstetoilet. Den store delvist overdækkede terrasse er et ideelt samlingspunkt, når vejret er godt, og ellers kan I lune jer foran den knitrende brændeovn. Der er mere end 100 sjove uden- og indendørs aktiviteter og oplevelser for hele familien.

Udlejning
Huset kan lejes igennem CoopFerie på følgende måde:

  • Kontakt BA på tlf. 33248135 for at få en kode.
  • Gå derefter ind på www.Coopferie.dk og opret dig som ny bruger med den kode, som du har modtaget fra BA. Skriv den der, hvor der står personalenummer.
  • Herefter vil CoopFerie oprette dig med dit mobilnummer.
  • Du vil herefter modtage en mail fra CoopFerie, når du er oprettet.
  • Herefter kan du logge ind på www.Coopferie.dk med dit mobilnummer, læse noget mere om huset, tjekke om huset er ledigt i den periode, som du ønsker, og du kan herefter selv booke huset.

Det er ikke muligt at leje andre huse på CoopFerie, da det er feriehuse/lejligheder, som kun kan benyttes af medarbejderne.

God ferie 

Søg på Facebook efter Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening eller tryk her 

Har du spørgsmål til nogle af punkterne i nyhedsbrevet, er du velkommen til at kontakte BAs kontor på 33248135

© 2023 Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening
Stampesgade 6, st.tv., 1702 København V, Tlf. 33248135, ba@ba.dk
Du modtager dette nyhedsbrev fordi du er registreret som uddeler eller bestyrelsesmedlem i en af BA's butikker.
Hvis du ikke ønsker nyhedsbreve fra BA, kan du logge ind på BA intranet og fravælge nyhedspreve under "Min Profil".
Hvis du mener du har modtager brevet ved en fejl, så kontakt BA på email eller telefon ovenfor.