Hvis du har problemer med at læse nyhedsbrevet kan du læse det på ba.dk her.

Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening - logo BA Nyhedsbrev  November 2022
Brugsforeningerne opfordres til at ændre deres vedtægtsbestemmelser omkring aldersgrænser for bestyrelsesmedlemmer

EU-domstolen har for nylig slået fast, at det ikke kun er lønmodtagere, som er omfattet af beskyttelsen mod diskrimination/forskelsbehandling på grund af alder.

Med EU-domstolens afgørelse står det nu klart, at beskæftigelsesdirektivet også beskytter bestyrelsesmedlemmer i en bestyrelse mod at blive diskrimineret (forskelsbehandlet) på grund af alder.

Det betyder også, at det ikke længere er lovligt at have en øvre aldersgrænse for, hvor gammel man må være for at sidde i bestyrelser.

 

 

 

Brugsforeningerne må derfor ikke længere have en såkaldt ”70-års”- regel i sine vedtægter! Mange Brugsforeninger har i dag fastsat en aldersgrænse for, at man ikke kan tage sæde eller fortsætte i en bestyrelse, når man er rundet 70 år.

BA har opdateret sine mønstervedtægter, hvor Brugsforeningerne kan lade sig inspirere til, hvordan Brugsforeningens vedtægter fremadrettet kan formuleres, så Brugsforeningen sikrer overholdelse af gældende lovgivning. BAs mønstervedtægter kan findes her.

Hvis Brugsforeningen har ”70-års”-reglen i sine vedtægter, anbefales det altså, at reglen udgår af vedtægternes ordlyd på den kommende generalforsamling i foråret.

Præcisering af tidligere nyhedsbrev udsendt den 21. oktober 2022 under ” Tilstrækkelig oplæring af medarbejdere i udførelse af arbejdsopgaver har betydning for arbejdsgivers ansvar for arbejdsskade”

En arbejdsgiver kan blive erstatningsansvarlig for en medarbejders arbejdsskade, hvis arbejdet ikke udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt. Østre Landsret har taget stilling til, om en arbejdsgiver ifaldt ansvar i forbindelse med en arbejdsskade, hvor en maler faldt ned fra en enkeltstige fra ca. 3,5 meters højde.

Landsretten frifandt arbejdsgiveren for erstatningsansvar for arbejdsskaden.
I den konkrete sag lagde landsretten bl.a. vægt på, at maleren var faglært med mangeårig erfaring i faget, og at det var en sædvanlig og ukompliceret arbejdsopgave, som ikke krævede tilsyn eller særlig instruktion fra arbejdsgiverens side.

Derudover udtalte landsretten, at det havde betydning, at maleren ca. et år før ulykken havde deltaget i et kursus om bl.a. sikkerhed ved anvendelse af den type stiger, der var tilgængelige på arbejdsstedet, og at maleropgaven kunne udføres sikkerhedsmæssigt forsvarligt fra enkeltstigen – fx ved anvendelse af en fodmand – hvorfor et rullestillads ikke var nødvendigt for en forsvarlig udførelse af opgaven.

BA bemærker, at dommen illustrerer:

• at der lægges vægt på, når det skal vurderes, om arbejdsgiver ifalder ansvar, at arbejdsgiveren har sikret sig, at medarbejderen har de fornødne kvalifikationer til at løse den konkrete arbejdsopgave forsvarligt,

• at også medarbejderens erfaring og karakteren af det udførte arbejde har betydning for omfanget af arbejdsgiverens instruktions- og tilsynspligt, og

• at der ved tilrettelæggelsen af arbejdet gælder en vis metodefrihed, når der er flere mulige fremgangsmåder, der er sikkerhedsmæssigt forsvarlige i forhold til udførelsen af den pågældende opgave, og at der således ikke er krav om, at det altid er den mest forsvarlige fremgangsmåde, der anvendes.

BA gør opmærksom på, at et af Arbejdstilsynets fokusområder i dagligvarebranchen for 2022 bl.a. er ergonomi. Brugsforeningerne bør generelt sørge for at instruere personalet i korrekt løfteteknik (på CoopNet findes der manualer), anvende hjælpemidler, når det er relevant (palleløfter, T-vogne og hunde), sørg for at medarbejderne har korrekte arbejdsstillinger- og bevægelser, ligesom du bør læse pjecen ”Sikker i butik” om særlige krav og forpligtelser i relation til unges arbejde.

Brug af andres billeder er ikke tilladt

Vi får stadig henvendelser om butikker, der har ”lånt” andres billeder fra Internettet uden at have fået tilladelse fra ejeren, og derefter har brugt billederne på deres egne facebooksider eller hjemmesider.

En sådan utilladt brug af andres billeder er en krænkelse af ejerens ophavsret, og det koster.

Sagerne er for små til, at det kan betale sig at gå i retten, men tilbagemeldingerne tyder på, at forligsbeløbet ligger omkring 3.500 kr. - 5.000 kr. pr. billede.

Såfremt du har brugt en andens billede på Facebook eller andre steder, så bedes det slettes hurtigst muligt

Man må IKKE bruge andres billeder uden forudgående tilladelse til noget som helst formål.

Bestyrelsesmedlemmer kan nu leje feriehus i Skallerup Seaside Resort

BA/Den Frie Feriefond har langtidslejet et feriehus i Skallerup Seaside Resort, som nu også kan lejes af alle bestyrelsesmedlemmer i de Selvstændige Brugsforeninger.

Dette fantastiske hus ligger ca. 300 meter fra stranden, og der er ca. 300 m op til feriecenteret Skallerup Seaside Resort.

Her er der vandland, svømmehal med spa, sauna, dampbad, legeland og aktivitetsværksted. I Skallerup møder du en enestående kombination af rå natur, rolige rammer og attraktive aktiviteter 365 dage om året.

Huset er indrettet med spisestue til 8 personer, stor stue, og sengepladserne er fordelt med 2 værelser med dobbeltsenge, og et værelse med 4 enkeltsenge, hvoraf den ene slås ned fra væggen. Der er et badeværelse med spa, brus og sauna samt et gæstetoilet. Den store delvist overdækkede terrasse er et ideelt samlingspunkt, når vejret er godt, og ellers kan I lune jer foran den knitrende brændeovn. Der er mere end 100 sjove uden- og indendørs aktiviteter og oplevelser for hele familien.

Udlejning
Huset kan lejes igennem CoopFerie på følgende måde:

  • Kontakt BA på tlf. 33248135 for at få en kode.
  • Gå derefter ind på www.Coopferie.dk og opret dig som ny bruger med den kode, som du har modtaget fra BA.
  • Herefter vil CoopFerie oprette dig med dit mobilnummer.
  • Du vil herefter modtage en mail fra CoopFerie, når du er oprettet.
  • Herefter kan du logge ind på www.Coopferie.dk med dit mobilnummer, læse noget mere om huset, tjekke om huset er ledigt i den periode, som du ønsker, og du kan herefter selv booke huset.

Det er ikke muligt at leje andre huse på CoopFerie, da det er feriehuse/lejligheder, som kun kan benyttes af medarbejderne.

God ferie 

Følg BA på Facebook

Søg på Facebook efter Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening eller tryk her 

Har du spørgsmål til nogle af punkterne i nyhedsbrevet, er du velkommen til at kontakte BAs kontor på 33248135

© 2022 Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening
Stampesgade 6, st.tv., 1702 København V, Tlf. 33248135, ba@ba.dk
Du modtager dette nyhedsbrev fordi du er registreret som uddeler eller bestyrelsesmedlem i en af BA's butikker.
Hvis du ikke ønsker nyhedsbreve fra BA, kan du logge ind på BA intranet og fravælge nyhedspreve under "Min Profil".
Hvis du mener du har modtager brevet ved en fejl, så kontakt BA på email eller telefon ovenfor.