Hvis du har problemer med at læse nyhedsbrevet kan du læse det på ba.dk her.

Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening - logo BA Nyhedsbrev  November 2021
Vedtaget hastelov åbner nu mulighed for testkrav og Coronapas på arbejdspladsen

Folketinget har netop vedtaget en hastelov, som bygger på en trepartsaftale mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter, der giver Brugsforeningerne ret til at kræve, at medarbejdere bliver testet for coronavirus og oplyser om resultatet af testen. Der indføres også som noget nyt mulighed for, at Brugsforeningerne kan kræve, at medarbejdere viser coronapas og anvender selvtest på arbejdspladsen.

Formålet med loven er at sikre driften og sikkerhed på arbejdspladsen.

Hvornår kan Brugsforeninger kræve at se Coronapas?

Så længe coronavirus er kategoriseret som en ”samfundskritisk sygdom”, kan Brugsforeningerne kræve, at medarbejdere viser coronapas på arbejdspladsen.

Det er dog en forudsætning, at Brugsforeningerne skal dog overholde følgende krav og procedurer:

  1. Skriftligt informere om, at der bliver indført krav om visning af coronapas samt begrundelsen herfor. Begrundelsen er at sikre driften og sikkerhed på arbejdspladsen grundet coronavirus, der er en samfundskritisk sygdom.
  2. Sørge for, at testen tages på en betryggende måde og så vidt muligt i arbejdstiden, hvis kravet om visning af coronapas indebærer, at medarbejderen skal testes for coronavirus,
  3. Overholde informations- og høringskrav efter gældende lovgivning og overenskomster.

Hvis medarbejderen ikke lever op til kravet om at fremvise gyldigt coronapas, kan det få ansættelsesretlige konsekvenser for medarbejderen, hvis medarbejderen forud er blevet oplyst om, at det kan medføre sådanne sanktioner.

BA anbefaler, at Brugsforeningerne alene indfører krav om gyldigt coronapas ud fra en konkret lokal risikovurdering med inddragelse af Task Force for at begrænse smittekæder. I den forbindelse skal coronapas indføres tidsbegrænset og kan ske både i enten en blød version (uden lokal opfølgning/kontrol af coronapasset) eller en mindre blød version (med lokal opfølgning/kontrol af coronapasset) afhængigt af situationen.

Hvornår kan Brugsforeninger pålægge medarbejdere at blive testet for coronavirus?

Brugsforeningerne kan kun kræve, at medarbejderne bliver testet for coronavirus, hvis det er sagligt begrundet i hensynet til at begrænse smittespredningen, herunder arbejdsmiljøhensyn eller væsentlige driftsmæssige hensyn.

Udover saglighedskravet skal virksomheder derudover opfylde en række krav, herunder:

  1. Overholde informations- og høringskrav efter gældende lovgivning.
  2. Skriftligt informere om, at der stilles krav om test for coronavirus, begrundelsen herfor, testmuligheder og hvor hurtigt testresultatet ønskes.
  3. Så vidt muligt sikre, at testen bliver udført i de berørte medarbejderes arbejdstid.
  4. Sikre at testen bliver gennemført på betryggende vis, uanset om testen bliver gennemført på eller uden for arbejdspladsen. I alle tilfælde, skal det være en autoriseret læge, der foranlediger undersøgelsen.

OBS: Der er udelukkende tale om en undtagelsesvis adgang til at teste for coronavirus. Det betyder, at Brugsforeningerne ikke med loven får mulighed for at kræve test for antistoffer for coronavirus eller andre sygdomme og helbredsoplysninger.

Med vedtagelse af loven er der som noget nyt blevet indført, at medarbejderne kan bruge CE-godkendte selv-test på arbejdspladsen for at opfylde testkravet. Sådanne selv-test vil dog ikke kunne blive anvendt som et gyldigt coronapas.

OBS: Vær opmærksom på, at medarbejdere, der er vaccinerede eller tidligere har været smittet med coronavirus, som udgangspunkt ikke kan blive pålagt at blive testet, når de kan fremlægge gyldigt coronapas. Det gælder dog ikke, hvis der foreligger særlige omstændigheder, for eksempel et større smitteudbrud på arbejdspladsen

Regeringen vil igen indføre mundbind i transport og butikker fra på mandag den 29. november 2021

På grund af stigende smittetal med corona har Epidemikommissionen indstillet, at brug af mundbind/visir genindføres i blandt andet den kollektive transport og i detailhandlen.

Regeringen har varslet, at der fra på mandag den 29. november 2021 igen indføres krav om mundbind/visir i butikken. BA forventer med regeringens udmelding, at Folketinget bakker op om vedtagelse af regeringens hastelovforslag om at genindføre krav om mundbind/visir.

Det betyder, at det formentlig bliver et krav, at såvel kunder og ansatte skal bære mundbind/visir, når man går rundt i butikken fra den 29. november 2021.

Det vil efter alt at dømme ikke blive et krav, at der bæres mundbind/visir på lager, kaffestue og kontor. Hvis man arbejder bag en plexiglasplade – i kasse, kiosk, bager, delikatessen m.v. – behøver man ikke at bære mundbind/visir. Det samme vil være tilfældet for spisende gæster i caféområder.

Følg BA på FaceBook

Søg på Facebook efter Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening eller tryk her 

Har du spørgsmål til nogle af punkterne i nyhedsbrevet, er du velkommen til at kontakte BAs kontor på 33248135

© 2021 Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening
Stampesgade 6, st.tv., 1702 København V, Tlf. 33248135, ba@ba.dk
Du modtager dette nyhedsbrev fordi du er registreret som uddeler eller bestyrelsesmedlem i en af BA's butikker.
Hvis du ikke ønsker nyhedsbreve fra BA, kan du logge ind på BA intranet og fravælge nyhedspreve under "Min Profil".
Hvis du mener du har modtager brevet ved en fejl, så kontakt BA på email eller telefon ovenfor.