Hvis du har problemer med at læse nyhedsbrevet kan du læse det på ba.dk her.

Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening - logo BA - Ny overenskomst med HK Handel  Juli 2023
Ny overenskomst med HK Handel

BA er i denne måned blevet enige om en 2-årig overenskomstaftale med HK Handel.

Aftalen lægger sig i det store hele op ad de overenskomstfornyelser, som er blevet indgået på sammenligningsområdet og Coop - med nogle undtagelser.

Hovedpunkterne i aftalerne om overenskomstfornyelse med HK Handel er følgende:

Løn

  • Månedslønnen for medarbejdere stiger med 721 kr. den 1. marts 2023 og igen den 1. marts 2024.
  • Elevlønningerne stiger den 1. marts 2023 4,5 % og igen den 1. marts 2024 3,5 %.
  • Forskudttidstillæggene bliver i perioden ensrettet med Dansk Erhvervs satser. Det betyder, at satserne på forskudttidstillæg stiger mindre end aftale på det øvrige arbejdsmarked.
  • Fritvalgsordningen stiger med 2 % den 1. december 2023. De 2 % ekstra på fritvalgsordningen kan ikke bruges til mere frihed, medmindre der er tale om seniorferiefridage.
  • Alle fritvalgsportioner for ansatte med 15 plantimer eller derunder ydes som løn, medmindre medarbejderen foretager et aktivt valg om at bruge sin fritvalgsordning til andre løndele. Denne ordning træder i kraft pr. 1. september 2023.

Løngennemgang og øget fleksibilitet i forhold til aftenarbejde

  • Der etableres en forsøgsordning, som sikrer øget fleksibilitet, hvor reglen om maksimalt 2 aftener om ugen efter klokken 18 kan fraviges, hvis medarbejderen ønsker det, og der indgås skriftlig aftale om det. Aftalen har den konsekvens, at der kun skal betales forskudttidstillæg og ikke overarbejdsbetaling for den 3. aften og frem. Aftalen kan indgås for medarbejdere med 6 måneders anciennitet og for midlertidigt ansatte i perioden fra 1. juni til 31. august. Tillidsrepræsentanten skal orienteres om indgåelse af en sådan aftale.
  • Bestemmelsen om løngennemgang udgår. Det betyder, at Brugsforeningerne ikke automatisk skal give lønstigninger, hvis Brugsforeningen i forbindelse med en årlig sammenligning af løn på arbejdsmarkedet ikke flugter med gennemsnittet. I stedet er det aftalt, at tillidsrepræsentanten kan forhandle løn kollektivt for medarbejderne i Brugsforeningen, hvis medarbejderne ønsker det, ligesom tillidsrepræsentanten nu kan bede om at få belyst virksomhedens og den lokale enheds produktivitet, konkurrenceevne, økonomiske situation og fremtidsudsigter med henblik på at sikre de bedste forudsætninger for reelle lønforhandlinger.

Muligheden for at foretage individuel modregning

  • Der er mulighed for at foretage individuel modregning i de aftalte lønstigninger, som vil blive efterbetalt med lønkørslen i august 2023. BA informerer nærmere om, hvornår og hvordan individuel modregning skal foretages i et separat afsnit i dette nyhedsbrev, hvis Brugsforeningen vil modregne i medarbejderens personlige tillæg.

Pension

  • Den samlede pensionssats udgør fortsat 11,65 % af lønnen. Dog er der sket en omfordeling, så arbejdsgiveren nu indbetaler et forhøjet bidrag på 9,85 %, og medarbejderens eget bidrag nedsættes til 1,8 %.
  • For medarbejdere, hvis børn er født eller modtaget den 1. juli 2023 eller senere indbetales et forhøjet pensionsbidrag under de 10 ugers orlov efter fødslen/modtagelsen (tidligere barselsorlov), hvis medarbejderen på det forventede fødsels- eller modtagelsestidspunkt har 9 måneders anciennitet.
  • Medarbejdere der er fyldt 60 år, har ret til at gå 20 % ned i arbejdstid, mod en tilsvarende reduktion i lønnen, men med hidtidig pensionsindbetaling fra 1. marts 2023.
  • Medarbejdere som fortsat er i beskæftigelse efter at have nået folkepensionsalderen, kan vælge, om opsparing til pension skal fortsætte (såfremt dette er muligt), eller om pensionsbidraget løbende skal udbetales som et ikke ferieberettiget tillæg. Forsikringsdækningerne ophører, når medarbejderen når folkepensionsalderen.

 

Mere forældreorlov

  • Reglerne om forældreorlov er blevet ændret. Mor har ret til at holde 9 uger af ”forældreorloven” og far har ret til at holde 10 uger. De har derudover yderligere 6 uger til deling, eller som den ene forælder kan holde.

 

Kortere opsigelsesvarsler for salgsassistenter ansat på 8 timer eller derunder

  • På overenskomsten ml. HK Handel og Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening er det for salgsassistenter, som er ansat på 8 timer eller derunder, nu muligt at opsige dem med kortere varsel end funktionærlovens, ligesom på overenskomsten mellem HK Handel og Storbutikkernes Forhandlingsudvalg.

Ændrede vilkår for tillidsrepræsentanters virke

  • Der kan vælges en tillidsrepræsentant i en Brugsforening, hvis der er mere end 4 organiseret medarbejdere fremfor tidligere 5.
  • Tillidsrepræsentanten gives mulighed for i arbejdstiden at mødes med nyansatte medarbejdere. Formålet med mødet er at orientere om tillidsrepræsentantens samarbejde med ledelsen og muligheden for medlemskab af HK Handel.
  • Tillidsrepræsentanten kan anmode om oplysninger om, hvorvidt medarbejderens ansættelsesforhold er ændret med den virkning, at ansættelsesforholdet ikke længere er omfattet af overenskomsten med HK Handel. Tillidsrepræsentanten skal have svar inden for 14 dage efter anmodning er sket til Brugsforeningen.

OBS: Forhandlingsresultatet skal til urafstemning hos HK Handel før, at det ovenfor anførte forhandlingsresultat kan anses som godkendt. Når forhandlingsresultaterne forventeligt er godkendt, vil Coop sørge for at efterregulere medarbejdernes lønstigninger i august 2023.

 

Adgang til individuel modregning i de aftalte lønstigninger for medarbejdere ansat på overenskomsterne med HK Handel

Under forudsætning af, at HK Handel med urafstemningen den 14. juli 2023 godkender forhandlingsresultatet for overenskomstfornyelsen af overenskomsterne med BA og SFU, kan Brugsforeningerne modregne aftalte lønstigning på kr. 721 i medarbejdernes personlige tillæg.

For at sikre at den individuel modregning kan gennemføres, skal Brugsforeningen være opmærksom på, hvilke krav der stilles til at gennemføre individuel modregning i den aftalte lønstigning. Disse krav er oplistet nedenfor.

Kriterierne for at foretage individuel modregning i lønstigningerne er følgende:

  1. Beslutningen om en eventuel modregning træffes lokalt af uddeleren/direktøren.
  2. Uddeleren/direktøren skal informere medarbejderen om, at der vil blive foretaget modregning i lønstigningen for 2023 på 721 kr. i det personlige tillæg under en individuel samtale forud for iværksættelsen af den individuelle modregning
  3. Uddeleren skal under samtalen begrunde over for medarbejderen, hvorfor den individuelle modregning foretages. Der må i begrundelsen ikke lægges vægt på usaglige hensyn/diskriminerende elementer, som der er forbud mod i lovgivningen. Fx handicap, barsel, anden orlov, køn m.v.
  4. Samtalen skal være afholdt mellem den 26. juli og 21. august 2023 for at sikre at modregningen medtages i lønkørslen for august måned, hvor lønstigningen ellers efterbetales.
  5. Modregningen skal gennemføres i lederportalen mellem den 26. juli og 21. august 2023. Man kan følge kvikguiden ”ændring af tid og løn”. Modregningen skal foretages med virkning fra 1. marts 2023. Modregningen kan udelukkende foretages i lønart 1110, dvs. det personlige tillæg.
  6. Det anbefales, at der tages referat af samtalen, hvor ovennævnte forhold fremgår, og referatet bør underskrives af begge parter, ligesom det skal fremgå, hvornår samtalen er afholdt. Referatet skal journaliseres på medarbejderens personalemappe, ligesom medarbejderen skal have tilsendt referatet til sin e-boks.

Alle 6 ovennævnte kriterier skal være opfyldt for at sikre, at den individuelle modregning kan gennemføres.

BA anbefaler, at uddeleren – foruden ovennævnte - fortroligt meddeler Brugsforeningens tillidsrepræsentant, efter de individuelle samtaler med medarbejderne er afholdt, hvilke medarbejdere som vil få foretaget individuel modregning i deres lønstigning.

Hensynet bag er, hvis medarbejderen enten bliver oprørt eller ikke forstår konsekvenserne af at gennemføre den individuelle modregning, så vil Brugsforeningens tillidsrepræsentant være en essentiel samarbejdspartner i at kunne tage hånd om dette.

Hvis der er spørgsmål til, hvordan den individuelle modregning gennemføres på lederportalen, skal man kontakte Coop HR Support på telefon 4386 3640 tast 4. Såfremt der er spørgsmål til reglerne vedrørende modregning, kan spørgsmålene rettes til Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening.

 

Ny overenskomst med 3F Transport om fornyelse af overenskomsten for chauffører og bude

BA er i denne måned også blevet enige om en 2-årige overenskomstaftale med 3F Transport.

Aftalen lægger sig i det store hele op ad overenskomstfornyelsen, som er blevet indgået på sammenligningsområdet.

Hovedpunkterne i aftalen om overenskomstfornyelse med 3F Transport er følgende:

Løn

  • Lønningerne stiger med 6 kr. pr. time pr. 1. marts 2023 og med 5,75 kr. pr. time pr. 1. marts 2024.

Fritvalg

  • Fritvalgsordningen stiger med 2 % pr. 1. januar 2024.

Løndækning under uddannelse med hjælp fra Kompetencefonden

  • Under uddannelse med hjælp fra Kompetencefonden kan der opnås 100 % lønkompensation for den sædvanlige overenskomstmæssige løn.

Pension

  • Den samlede pensionssats udgør fortsat 12 % af lønnen. Dog er der sket en omfordeling, så arbejdsgiveren nu indbetaler et forhøjet bidrag til 10 %, og medarbejderens eget bidrag nedsættes til 2 %.
  • For medarbejdere, hvis børn er født eller modtaget den 1. juli 2023 eller senere indbetales et forhøjet pensionsbidrag under de 10 ugers orlov efter fødslen/modtagelsen (tidligere barselsorlov), hvis medarbejderen på det forventede fødsels- eller modtagelsestidspunkt har 9 måneders anciennitet.
  • Medarbejdere som fortsat er i beskæftigelse efter at have nået folkepensionsalderen, kan vælge, om opsparing til pension skal fortsætte (såfremt dette er muligt), eller om pensionsbidraget løbende skal udbetales som et ikke ferieberettiget tillæg. Forsikringsdækningerne ophører, når medarbejderen når folkepensionsalderen.

Ferie

  • Overført ferie, som er overført på grund af en lovlig feriehindring kan ikke betragtes som afholdt i en fritstillingsperiode, medmindre der er enighed om det.

Mere forældreorlov

  • Reglerne om forældreorlov er blevet ændret. Mor har ret til at holde 9 uger af ”forældreorloven” og far har ret til at holde 10 uger. De har derudover yderligere 5 uger til deling, eller som den ene forælder kan holde.

OBS: Forhandlingsresultaterne skal til urafstemning hos medlemmer i 3F Transport før, at de ovenfor anførte forhandlingsresultater kan anses som godkendt. Når forhandlingsresultaterne forventeligt er godkendt, vil Coop sørge for at efterregulere medarbejdernes lønstigninger i august 2023.

BA skal efter sommerferien forhandle overenskomstfornyelser med 3F omkring Rengøringsoverenskomsten og Cafeteriaoverenskomsten samt Fødevareoverenskomsten med NNF.

Søg på Facebook efter Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening eller tryk her 

Har du spørgsmål til nogle af punkterne i nyhedsbrevet, er du velkommen til at kontakte BAs kontor på 33248135

© 2023 Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening
Stampesgade 6, st.tv., 1702 København V, Tlf. 33248135, ba@ba.dk
Du modtager dette nyhedsbrev fordi du er registreret som uddeler eller bestyrelsesmedlem i en af BA's butikker.
Hvis du ikke ønsker nyhedsbreve fra BA, kan du logge ind på BA intranet og fravælge nyhedspreve under "Min Profil".
Hvis du mener du har modtager brevet ved en fejl, så kontakt BA på email eller telefon ovenfor.